Aké máte možnosti v prípade neschopnosti splácať hypotéku?

Aké máte možnosti v prípade neschopnosti splácať hypotéku?

V súčasnosti sú hypotéky výrazne nákladnejšou záležitosťou, ako tomu bolo v minulosti. Dnes už hypotekárny úver nemusí dostať každý a cesta k vlastnému bývaniu je tak oveľa komplikovanejšia. Ak už aj hypotéku máte, no končí vám fixácia, náklady sa zmenou výšky mesačných splátok môžu výrazne navýšiť a nepriaznivo tak ovplyvniť váš rodinný rozpočet. Ako sa dá riešiť takáto situácia? S novým riešením tentokrát prichádza štát.

Rezort financií prichádza s návrhom, ktorý by mal miernym upravením pravidiel splácania hypoték pomôcť práve domácnostiam, ktoré to najviac potrebujú. V praxi by mali banky prihliadať na finančnú situáciu domácností a snažiť sa nájsť čo najvhodnejšie riešenie, aby boli klienti schopní naďalej splácať úver. Toto riešenie však pomáha obom stranám - banky ponúkajú klientom služby nad rámec zákona a zároveň tak minimalizujú počet klientov, ktorí nedokážu splácať úvery.

Banky by sa tak mali snažiť pomôcť klientom dosiahnuť podmienky tak, aby sa nedostali do finančného stresu a boli schopní splácať úver aj naďalej. Ak sa teda klientovi zhorší finančná situácia, banka by mala okamžite zareagovať, napríklad úpravou výšky splátok, refinancovaním úveru či zmenou podmienok aktuálneho úveru, prípadne odkladom splátok bez úročenia istiny.

Ďalšou očakávanou zmenou je napríklad možnosť externého správcu, ktorý by mal riešiť prekážky brániace prenášanie nesplácaných úverov od bánk ku kupcom či napríklad ochranu práv dlžníkov. Táto služba by mala pomáhať bankám s riešením situácií s konkrétnymi klientmi a zabezpečiť tak splácanie úveru.

Podľa Národnej banky Slovenska by však zdražovanie hypoték v spojení s refixáciou superlacných hypoték spôsobí nepríjemnosti približne 3% zo všetkých domácností, ktoré sú zaťažené hypotékou. To, či uvedené zmeny prídu do platnosti, uvidíme časom.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Analýza potrieb

spracovaním osobných údajov