Predali ste auto a chcete vrátiť peniaze za povinné zmluvné poistenie? Takto treba postupovať

Predali ste auto a chcete vrátiť peniaze za povinné zmluvné poistenie? Takto treba postupovať

Pokiaľ predávate alebo sa rozhodnete darovať automobil, naskytuje sa otázka ohľadom zrušenia povinného zmluvného poistenia, čo je na Slovensku najčastejší dôvod na jeho ukončenie. Výpoveď poistnej zmluvy musí vyriešiť pôvodný majiteľ automobilu, pričom novú zmluvu na PZP už rieši nový majiteľ. PZP je možné zrušiť len z dôvodu predaja alebo prepisu držiteľa motorového vozidla. 

Nové PZP musí nový majiteľ uzatvoriť ešte pred samotným prepisom automobilu na dopravnom inšpektoráte, nakoľko je to jednou z podmienok prepisu vozidla na nového majiteľa. Pokiaľ nový majiteľ povinné zmluvné poistenie pred prepisom neuzavrie, respektíve nepreukáže sa jeho zaplatením, dopravný inšpektorát prepis automobilu nezrealizuje.

Pokiaľ ste sa stali držiteľom automobilu, do poisťovne je potrebné prísť s kópiou technického preukazu pôvodného majiteľa s poznámkou o zrušení a kópiou nového technického preukazu nového majiteľa automobilu. Tiež je možné priniesť z dopravného inšpektorátu doklad o odhlásení alebo vyradení automobilu, kde je uvedený dátum, ktorý je smerodajný pri ukončení PZP.

Povinné zmluvné poistenie je možné zrušiť až po prepise na nového majiteľa, nakoľko je potrebné zabezpečiť stále poistenie automobilu, ktorý nebol vyradený z evidencie. Nemôže sa tak stať, že automobil zostane nepoistený, respektíve neprihlásený. Keďže poistné sa platí na celý kalendárny rok a k predaju automobilu môže dôjsť kedykoľvek, poisťovňa je povinná vrátiť pôvodnému majiteľovi alikvótnu časť za mesiace, ktoré už nie je držiteľom a vlastníkom automobilu. V súčasnej dobe je možné podať výpoveď zmluvy aj elektronicky, nie je teda potrebné navštíviť pobočku poisťovne osobne. V žiadosti o zrušenie PZP je potrebné uviesť, ako vám má byť preplatok vyplatený.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Analýza potrieb

spracovaním osobných údajov